علم و فن آوری

دانشمندان نقش دوپامین را در یادگیری از پاداش‌ها و مجازات‌ها کشف کردند


دانشمندان برای نخستین‌بار تاثیرگذاری دوپامین در اعماق مغز سه انسان را به‌صورت آنی مشاهده کردند و دریافتند که چگونه این انتقال‌دهنده‌ی عصبی مغز نه تنها در تشخیص پاداش‌ها، بلکه در یادگیری از اشتباهات نیز نقش اساسی دارد.

محققان دانشکده‌ی پزشکی دانشگاه ویک فارست (WFUSM) در مطالعه‌ی جدید خود اطلاعات مهمی در مورد مکانیسم‌های تصمیم‌گیری مغز کشف کردند. این یافته می‌تواند به ما در درک بهتر تفاوت‌ سیگنال‌دهی دوپامین در اختلالات روان‌پزشکی و عصبی کمک کند.

دکتر کنت تی‌کیشیدا، دانشیار فیزیولوژی، فارماکولوژی و جراحی مغز و اعصاب در WFUSM می‌گوید: «تحقیقات قبلی نشان داده بود که دوپامین نقش مهمی در نحوه‌ی یادگیری حیوانات از تجربیات پاداش و احتمالا تنبیه ایفا می‌کند؛ اما برای ارزیابی مستقیم تاثیر دوپامین بر مغز در مقیاس‌های زمانی سریع، مطالعات چندانی انجام نشده بود.»

تی‌کیشیدا می‌افزاید: «این نخستین مطالعه روی انسان است که چگونگی رمزگذاری پاداش‌ها و مجازات‌ها توسط دوپامین را بررسی می‌کند.» تحقیق جدید همچنین در تلاش برای پاسخ به این پرسش بوده است: آیا دوپامین سیگنال آموزشی «بهینه» را که در پیشرفته‌ترین تحقیقات هوش مصنوعی امروزی استفاده می‌شود، بازتاب می‌دهد؟

محققان در مطالعه‌ی اخیر برای اندازه‌گیری آنی سطح دوپامین از ولتامتری حلقه‌ای اسکن سریع در ترکیب با یادگیری ماشین استفاده کردند. از آنجایی که این کار فقط با جراحی تهاجمی انجام می‌شود، سه بیمار که قرار بود این درمان (تحریک عمیق مغز برای لرزش خوش‌خیم) را دریافت کنند در مطالعه شرکت کردند. محققان برای نظارت بر سطح دوپامین در جسم مخطط شرکت‌کنندگان، یک میکروالکترود فیبر کربنی در اعماق مغز شرکت‌کنندگان کار گذاشتند. جسم مخطط ناحیه‌ای از مغز است که در تصمیم‌گیری، شکل‌گیری عادت و پاداش نقش دارد.

در مرحله‌ی بعد شرکت‌کنندگان وظیفه داشتند یک بازی رایانه‌ای ساده را انجام دهند که دارای سه مرحله بود و آن‌ها را ملزم می‌کرد از طریق تجربه‌ یاد بگیرند تا انتخاب‌هایی را انجام دهند که ضمن به‌حداکثر رساندن پاداش، مجازات‌ها را کاهش می‌دهد. بازیکنان برای تصمیم‌گیری سریع جوایز پولی دریافت کردند و به‌عنوان جریمه برای حرکات اشتباه خود پول ازدست دادند. سطح دوپامین یک‌بار در هر ۱۰۰ میلی‌ثانیه در هر بازیکن و در تمام مراحل بازی اندازه‌گیری شد.

یافته‌ی محققان در پایان پژوهش کاملا غیرمنتظره بود. آن‌ها دریافتند که مسیر دوپامین ممکن است بسیار چندوجهی‌تر و پیچیده‌تر از آن چیزی باشد که پیش از این فکر می‌کردیم و در پردازش ضررها هم به‌ اندازه‌ی برنده‌شدن نقش داشته باشد. به‌گفته‌ی محققان این مسیرها در یک مقیاس زمانی متفاوت عمل می‌کنند.

مسیر دوپامین ممکن است بسیار چندوجهی‌تر و پیچیده‌تر از آن چیزی باشد که پیش از این فکر می‌کردیم

محققان دریافتند که دوپامین نه‌تنها در انتقال سیگنا‌ل‌های تجربیات مثبت و منفی در مغز نقش دارد، بلکه به‌نظر می‌رسد این‌کار را به‌ روشی انجام می‌دهد که هنگام تلاش برای درس‌گرفتن از آن نتایج نیز بهینه باشند.

تی‌کیشیدا می‌گوید: «نکته‌ی جالب این است که به‌نظر می‌رسد امکان دارد مسیرهای مستقلی در مغز وجود داشته باشند که به‌طور جداگانه سیستم دوپامین را برای پاداش درمقابل تنبیه درگیر می‌کنند. نتایج ما نشان‌دهنده‌ی این یافته‌ی شگفت‌انگیز است که این دو مسیر ممکن است تجربیات پاداش‌دهنده و تنبیه‌کننده را در مقیاس‌های زمانی کمی که تنها ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلی‌ثانیه از هم فاصله دارند، رمزگذاری کنند.»

بیشتر بخوانید

مطالعه‌ی اخیر نشان می‌دهد که دوپامین یک عامل کلیدی در نحوه‌ی یادگیری ما از تجربیات خوب و بد است و به مغز ما کمک می‌کند تا رفتارها را برای انتخاب‌های مرتبط با نتایج مثبت منطبق کند. به‌گفته‌ی تی‌کیشیدا، دوپامین به‌طور سنتی اغلب به‌عنوان انتقال‌دهنده‌ی عصبی لذت شناخته می‌شود؛ بااین‌حال یافته‌های اخیر نشان می‌دهند که دوپامین بخش مهمی از یک سیستم پیچیده است که به مغز ما آموزش می‌دهد و رفتار ما را هدایت می‌کند.

اینکه دوپامین در آموزش مغز ما درمورد تجربیات تنبیه نیز نقش دارد کشفی مهم به‌شمار می‌رود و ممکن است جهت‌گیری‌های جدیدی در تحقیقات ارائه دهد که به ما کمک کنند تا مکانیسم‌های زمینه‌ساز افسردگی، اعتیاد و اختلالات روان‌پزشکی و عصبی مرتبط را درک کنیم.

یافته‌های پژوهش در نشریه ساینس ادونسز منتشر شده است.



منبع:زومیت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *