فرزندپروری با کتاب راهنما همراه نیست. بنابراین مادران و پدران در برابر بسیاری از مسائل ناآگاه هستند. طول میکشد تا به تنهایی خیلی چیزها را بفهمند و در مسیر یاد بگیرند. منابع مشاورهی ما، دوستان، اینترنت، والدین خودمان، ممکن است معتبرترین و بهروزترین اطلاعات را نداشته باشند. وقتی به مطب پزشک اطفال هم میرسیم، یا خیلی استرس داریم، یا عجله داریم، یا خجالت میکشیم که سؤالاتمان را بپرسیم. پزشکان در گفتن این که چه کاری باید انجام دهید عالی هستند، اما حتی ممکن است دربارهی اینکه چه کارهایی را نباید انجام دهید، با والدین صحبت کنند. در این نوشته شما با گفتههای دکتر بیل بوش (Bill Bush, M.D) متخصص اطفال در بیمارستان کودکان هلن دیووس در گرند راپیدز، میشیگان آشنا میشوید تا دربارهی کارهایی که والدین نباید انجام دهند، حقیقت را فرا بگیرید.
۱. از جستوجوی اینترنت برای مشاوره پزشکی خودداری کنید
هنگامی که از علائم بیماری کودک خود وحشت کردهاید اولین جایی که قاعدتا مراجعه میکنید معمولاً دکتر گوگل است. در حالی که سایتهای مورد اعتماد مانند آکادمی اطفال آمریکا میتوانند اطلاعات مفیدی داشته باشند، هنوز تشخیص بیماری کودک شما از طریق اینترنت غیرممکن است. در عوض باید نگرانیهای خود را نزد پزشک خود ببرید. دکتر بوش میگوید: «بارها من را مجبور کردهاند که وبسایتهایی را جستوجو کنم، زیرا والدین کاملاً مطمئن بودهاند که طبق آنها فرزندشان بیماری X، Y یا Z دارد. من همیشه خوشحال میشوم که به آن وبسایتها نگاه کنم، اما والدین باید بدانند که تشخیص بر اساس ارزیابی پزشکی ما است.»
۲. رفتن به اورژانس برای هر چیزی را متوقف کنید
شاید شما هم به عنوان والد چنین خاطره را به یاد بیاورید که مثلاً کودک سه سالهتان با سر به داخل یخچال دویده و پس از اینکه خون از بینی و دهانش جاری شده، بدون اینکه منتظر تماس با پزشکش بمانید، او را سریع به اورژانس بردهاید. با صرف چند ساعت وقت و روی دست ماندن مقداری هزینه، حال کودک کاملاً خوب اعلام شده. دکتر بوش میگوید: «بهجز موارد اضطراری شدید، تماس تلفنی با مطب پزشک به کودک زمان میدهد تا آرام شود و خانواده ارزیابی کنند. پزشک باید تعیین کند که آیا جای دیگری وجود دارد که بتوانید در آن خدمات پزشکی دیگری دریافت کنید یا خیر». یک مرکز مراقبت پزشکی یا مطب پزشک اطفال در روز بعد ممکن است گزینههای بهتری نسبت به اورژانس باشد.
۳. درخواست آنتی بیوتیک از پزشک اطفال را متوقف کنید
طبیعی است که بخواهیم بچههایمان هر چه زودتر خوب شوند، اما دکتر بوش میگوید آنتی بیوتیکها همیشه راه حل نیستند. او میگوید: «مواقعی وجود دارد که دادن آنتی بیوتیک کاملاً مناسب است، مانند زمانی که آنها عفونت باکتریایی دارند، اما برای اکثر بیمارانی که با بیماریهای ویروسی میبینیم، اینطور نیست. سرماخوردگی و سرفه نیازی به آنتی بیوتیک ندارند، فقط به زمان نیاز دارند تا بهبود پیدا کنند. به علاوه، دادن آنتی بیوتیکها به دفعات میتواند منجر به ایجاد باکتریهای مقاوم به آنتی بیوتیک شود که پس از آن مبارزه با آنها سختتر است.
۶۵,۴۲۰
۲۹,۰۰۰
تومان
۱۴۷,۲۰۰
۷۴,۹۰۰
تومان
۴. امتناع از واکسیناسیون و درخواست برنامه واکسن جایگزین را متوقف کنید
از قضا، همانطور که برخی از والدین به سرعت به سمت دارو میروند، برخی دیگر از واکسنها میترسند. حتی اگر والدین موافق باشند که واکسنها چیز خوبی است، نگران تزریق همزمان واکسنها هستند. دکتر بوش میگوید: شواهد بسیار محکمی وجود دارد که نشان میدهد واکسیناسیون از بسیاری از بیماریهای کشنده و ناتوان کننده دوران کودکی جلوگیری میکند. سازمان غذا و داروی آمریکا اعلام کرده که تزریق هر ترکیب جدیدی از واکسنها اثربخشی یکسانی با واکسنهایی دارند که در تاریخهای جداگانه تزریق شدهاند. بنابراین سیستم ایمنی تحت تأثیر قرار نمیگیرد. مشکل تأخیر در واکسن، به ویژه دربارهی نوزادان، این است که کودکان برای مدت طولانیتری بدون محافظت میمانند. وقتی بچههای واکسن نزده و ناایمن در برابر بیماریها بین بچههای دیگر رفت و آمد میکنند، بچههای بیشتری را در معرض خطر قرار میدهند.
۵. زمان نامحدود اجازه دادن تماشای صفحههای نمایش را متوقف کنید
بیایید با این واقعیت روبهرو شویم: اکنون صفحههای نمایش بخشی از زندگی ما هستند. AAP زمانی که قوانین خود را دربارهی زمان استاندارد تماشای صفحه نمایش راحتتر کرد، آن را تشخیص داد. اما با این وجود، دکتر بوش میگوید مطمئن شوید که بچههایتان برای ورزش و بازی در فضای باز قرار گیرند و برای رشد اجتماعی تعامل چهره به چهره داشته باشند. او میگوید: «زندگی در ارتباط با افراد دیگر است، بنابراین کودکان را تشویق کنید که به جای ارسال پیامک یا بازیهای ویدیویی آنلاین، حضوری با دوستان خود بازی کنند».
۶. از سرزنش فرزندتان به خاطر سرماخوردگی در اثر بیرون رفتن خودداری کنید
این افسانهای است که نمیمیرد. فرزند شما قرار نیست با رفتن بدون ژاکت به مدت ۱۰ ثانیه تا ماشین سرما بخورد. بنابراین احتمالاً این جنگ ارزش جنگیدن را ندارد. دکتر بوش میگوید: «بیماریهای ویروسی مانند سرماخوردگی از انتشار ویروسها ناشی میشوند. بچهها همه چیز را لمس میکنند و سپس چشمها، بینی و دهان خود را لمس میکنند. ما شاهد شیوع بیشتر بیماریها در فصل زمستان هستیم، زمانی که بچهها همه در یک منطقه کوچک به اسم مدرسه برای کل روز متراکم میشوند. بنابراین گریزی از بیماری فصلی نیست و این ارتباطی به بیرون و فضای باز ندارد.
۷. حذف ویزیتهای به ظاهر غیرضروری پزشک اطفال را متوقف کنید
همهی ما زندگی پرمشغلهای داریم و زمانی که زمان چکآپ و ویزیتهای «غیر ضروری» پزشک اطفال فرا میرسد، به راحتی میتوانیم از آنها عبور کنیم. اما دکتر بوش میگوید که این یک اشتباه است. او میگوید: «اگر از ارائهی صرف مراقبتهای بیمار به مراقبت خوب و کامل روی بیاوریم، میتوانیم کار بهتری در پیشگیری و مدیریت برخی بیماریها انجام دهیم. این مراقبتها میتواند شامل مشکلات شنوایی و بینایی، مشکلات قلبی، افزایش فشار خون، رسیدگی به نقص رشد و ستون فقرات که ممکن است به اسکولیوز مبتلا شوند، باشد. به علاوه، این ویزیتها به شما و فرزندتان فرصتی میدهد که با پزشک خود احساس راحتی بیشتری کنید، بنابراین احتمال بیشتری وجود دارد که دربارهی هر گونه نگرانی در آینده صحبت کنید.
۸. استفاده از گوشپاککن برای تمیز کردن گوشهای فرزندتان را متوقف کنید
ممکن است فکر کنید که به بهداشت فرزندتان کمک میکنید، اما در واقع فقط جرم و موم گوش را بیشتر به داخل گوش فشار میدهید. دکتر بوش میگوید: «بچهها گاهی اوقات با گوشدرد یا کاهش شنوایی مراجعه میکنند، زیرا گوشهای آنها بسیار مملو از جرم جمع شده ناشی از استفاده از گوشپاککن است که آن را بیرون نمیآورد، بلکه آن را به عقب میبرد. در عوض، اجازه دهید در زمان حمام مقداری آب وارد گوش فرزندتان شود، زیرا رطوبت باید به عملکرد طبیعی موم کمک کند.
۹. دربارهی دمای بدن کودک خود بیش از حد استرس نداشته باشید
هنگامی که کودک شما تب میکند ممکن است وضعیت هشداردهنده باشد، اما هنگامی که فرزند شما از مرحلهی نوزادی خارج شده تنها زمانی تب ممکن است خطرناک باشد که با چیز دیگری همراه است و باید آن را به پزشک خود گزارش دهید. دکتر بوش میگوید: «این علامت مانند آبریزش بینی، سرفه یا درد، بخشی از مجموعه اطلاعاتی است که به ما کمک میکند تا دربارهی تشخیص و درمان مناسب تصمیمگیری کنیم. بسیار نادر است که تب ما را نگران کند.
البته، استثنائاتی نیز هستند. تبهای بالای ۱۰۴ درجه فارنهایت یا ۴۰ درجه سانتیگراد باید به اورژانس گزارش شوند و ممکن است نیاز به مراقبت فوری پزشکی داشته باشند. تبهایی که بیش از پنج روز طول بکشد نیز ممکن است باعث نگرانی باشد. با این حال، اینها استثنا هستند، نه هنجار.
۱۰. استفاده از داروهای بدون نسخه را متوقف کنید
از تجویز داروهای بدون نسخه برای کودکان خود خودداری کنید. هر دارویی نمیتواند برای هر کودک مناسب باشد و تجویز غیرمنطقی داروها ممکن است عوارض جانبی جدی داشته باشد.
۱۱. تستهای تشخیصی بدون دستور پزشک انجام ندهید
انجام تستهای تشخیصی بدون دستور پزشک ممکن است به تشخیص نادرست منجر شود. همواره با توجه به راهنمایی پزشک تصمیم بگیرید و تستها را تحت نظر متخصص انجام دهید.
۱۲. نادیده گرفتن راهنماییهای تغذیه را متوقف کنید
راهنماییهای پزشک در زمینهی تغذیه کودکان مهم هستند. نادیده گرفتن این راهنماییها ممکن است به مشکلات سلامتی کودکان منجر شود. به بهبود تغذیه و سبک زندگی کودکان توجه کنید.
۱۳. عدم مراجعه به پزشک در موارد ضروری
عدم مراجعه به پزشک در مواقع ضروری و تاخیر در درمان ممکن است به تشخیص و درمان مشکلات سلامتی کودکان آسیب برساند. در صورت نیاز، به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
۱۴. واگذاری تصمیمات پزشکی به شبهپزشکان غیرمتخصص را متوقف کنید
تصمیمات پزشکی مربوط به سلامت کودکان را به شبهپزشکان یا منابع غیرمعتبر واگذار نکنید. همواره از نظر پزشک متخصص استفاده کنید و اطمینان حاصل کنید که منابع مشاوره معتبر هستند.
سخن آخر
همیشه به عنوان والدان، به راهنمایی و نصیحتهای پزشک اطفال اهمیت بدهید و در مواقع اضطراری یا شک در سلامت کودکان، به پزشک معتمد خود مراجعه کنید.
در مسیر پرورش فرزندان، اجتناب از تصمیمهای نادرست امری حیاتی است. والدین باید از جستوجوی اینترنتی برای تشخیص بیماریها پرهیز کرده و به جای آن، به پزشک مراجعه و نگرانیها را با او به اشتراک بگذارند. از حضور بیجهت در اورژانس برای مواردی که نیاز به آن ندارند، خودداری کنند و آنتی بیوتیکها را تنها در موارد لازم و با دستور پزشک مصرف کنند. واکسیناسیون را جدی بگیرند و به توصیههای پزشک در خصوص زمان مشخص شده تماشای صفحههای نمایش برای کودکان پایبند باشند. با توجه به راهنماییهای پزشک، والدین قادرند به کودکان خود زندگی سالم و موفقیتآمیزی را ارائه دهند.
منبع: Parents