همین چند هفته پیش بود که اقتباس انیمیشنی استودیوی «ساینس سارو» (Science Saru) بر اساس کمیک موفق و محبوب برایان لی اومالی به روی نتفلکیس آمد. انیمیشن «اسکات پیلگریم برمیخیزد»، که توسط خود اومالی و بن دیوید گرابینسکی تهیه و نویسندگی شده است، آن قدر به منبع اصلی شبیه نیست و تفاوتهای زیادی با کمیک اصلی دارد اما همزمان میتوان آن را به عنوان یک دنباله یا یک بازسازی خلاقانه از کمیکهای اصلی اومالی در نظر گرفت.
اگر تا به حال با دنیای انیمه آشنایی پیدا نکردهاید، شاید «اسکات پیلگریم برمیخیزد» بتواند سکوی پرتاب خوبی برای ورود شما به این دنیای رنگارنگ باشد که احتمالا شبیه به آن را هبچ جای دیگری ندیدهاید. شرکت ژاپنی «ساینس سارو» که ساخت این اقتباس را بر عهده داشته است، ده سال پیش یعنی در ۲۰۱۳ میلادی بود که توسط ماساآکی یواسا و یونیونگ چوی تأسیس شد. «ساینس سارو» به لطف مجموعهای از فیلمها و سریالهای تلویزیونی جذاب، قریحه و اشتیاق کسانی چون یواسا دیگر به عنوان یکی از بهترین استودیوهای تولید انیمه در دههی گذشته شناخته میشود.
اگر کل سریال «اسکات پیلگریم برمیخیزد» را تماشا کردهاید (و ماندهاید این پایانبندی دقیقا چه معنایی برای اسکات و دوستانش داشته است) و حالا دنبال چیز دیگری شبیه به این انیمیشن میگردید، نگران نباشید؛ دوای درد شما در دست ماست. ما فهرستی از انیمیشنهای مورد علاقهمان از استودیوی «ساینس سارو» را تهیه کردهایم که از کمدیهای عاشقانه، تا درامهای اکشن ماورای طبیعی و انیمههای ترسناک همه را دربرمیگیرد.
۱. وقت ماجراجویی (Adventure Time)
- سال اکران: ۲۰۱۴
- صداپیشگان: جرمی شادا، جان دیماجیو
- امتیاز کاربران IMDb به انیمیشن: ۸.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به انیمیشن: ۱۰۰ از ۱۰۰
شاید از خود بپرسید که اصلا چه وجه اشتراکی ممکن است بین «اسکات پیلگریم برمیخیزد» و انیمیشن «وقت ماجراجویی» وجود داشته باشد که این دو را به هم شبیه میکند؟ در پاسخ به آن باید گفت که استودیو «ساینس سارو»! چه چیز بهتر از سفری عجیب و غریب در دنیای وحشی (و گاه وحشتناک) انیمیشن «وقت ماجراجویی» برای شروع ماجراجویی ما در آثار این استودیو؟ اپیزود هفتم از فصل ششم این سریال محبوب (قسمت صد و شصت و سوم در کل مجموعه) اولین تولید استودیوی «ساینس سارو» است که توسط یواسا، از بنیانگذاران این شرکت کارگردانی شده. این اپیزود از «وقت ماجراجویی» داستان پسری به نام فین و سگش جیک را دنبال میکند که مسئولیت مراقبت از یک اردو به موزهی تاریخ طبیعی پادشاهی آبنبات را بر عهده گرفتهاند. بعد از اینکه جادوگر بدجنس این دو نفر را به دو پرنده تبدیل میکند، فین و جیک دور زندگی را از آغاز تجربه میکنند؛ آنها اول به باکتری تبدیل میشوند، بعد به گیاه و در نهایت کرم جهش تکامل پیدا میکنند و بعد از آن توسط پرندگان بزرگتر خورده میشوند.
این تنها شمهای از تواناییهای این استودیو را نشان میدهد که در برنامهای کوتاه اما زیبا و هیجان انگیز به همان شیوهی متمایز طنز «وقت ماجراجویی» عناصر سورئال را با شوخیهای چند لایه ترکیب میکند و در عین حال، نمونهای عالی برای نشان دادن رویکرد خاص یواسا به انیمیشنهای کمدی و شیوهی داستانگویی ویژهی استودیوی «ساینس سارو» محسوب میشود. اگر از طرفداران پروپاقرص مجموعهی «وقت ماجراجویی» هستید، خبر خوب اینکه همین تازگیها بود که خبر ساخت فصل دوم اسپینآف این مجموعه به نام «فیونا و کیک» برای شبکهی مکس تأیید شد.
۲. شب کوتاه، دختر پیاده (The Night Is Short, Walk on Girl)
- سال اکران: ۲۰۱۷
- صداپیشگان: گن هوشینو، کانا هانازاوا، هیروشی کامیا
- امتیاز کاربران IMDb به انیمیشن: ۷.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به انیمیشن: ۹۰ از ۱۰۰
«شب کوتاه، دختر پیاده» بر داستان تأثیرگذار یک دانشجوی ترم بالایی ناامید متمرکز میشود که تصمیم گرفته در جشنوارهی سالانهی دانشگاه کیوتو احساسات خودش را نسبت به همکلاسیاش نشان دهد. اما از بخت بد این دو نفر از هم جدا میافتند و دو خط داستانی موازی اما کاملا متفاوت مملو از کمدی و حوادث ناگوار ایجاد میکنند. اگر یک انیمیشن در این فهرست وجود داشته باشد که از نظر هوشمندی در طنرها و ایدههای بکر شبیه «اسکات پیگلریم برمیخیزد» باشد، بیشک آن انیمیشن «شب کوتاه، دختر پیاده» خواهد بود.
انیمیشن «شب کوتاه، دختر پیاده» دنبالهی مستقلی برای مجموعهی «کهکشان تاتامی» به حساب میآید که به همان اندازه خوب است. انیمهی محصول سال ۲۰۱۰ میلادی به نام «کهکشان تاتامی» به عنوان مهمترین اثر ماساآکی یواسا و یکی از بهترین انیمیشنهای استودیوی «ساینس سارو» تاکنون در نظر گرفته میشود. این انیمهی یازده قسمتی که از رمان تومیهیکو موریمی (که اولین بار در سال ۲۰۰۴ میلادی منتشر شد) اقتباس شده است، داستان یک دانشجوی بینام و نشان را دنبال میکند که در دنیایی از بلاتکلیفی گیر افتاده و مدام بین جهانهای موازی میچرخد و هر بار از سال اول دانشگاه سر در میآورد و مجبور است آن سال را بارها و بارها تجربه کند. متأسفانه در حال حاضر به سختی میتوانید این انیمه را پیدا کنید؛ اما در این فاصله که دنبال «کهکشان تاتامی» میگردید میتوانید «شب کوتاه، دختر پیاده» را ببینید.
۳. دستت رو از آیزوکن بکش! (Keep Your Hands Off Eizouken)
- سال اکران: ۲۰۱۶
- صداپیشگان: سایری ایتو، موتسومی تامورا، میساتو ماتسووکا
- امتیاز کاربران IMDb به انیمیشن: ۸.۲ از ۱۰
«دستت را از آیزوکن بکش!» وقتی اولین بار در سال ۲۰۱۷ میلادی منتشر شد به سرعت به لیست بهترین مجموعههای انیمیشن سال راه پیدا کرد. این انیمه بر اساس مانگایی از سومیتو اوارا و در ۱۲ قسمت ساخته شده که داستان سه دختربچهی مدرسهای را تعریف میکند که به خاطر علاقهی مشترکشان به انیمیشن دور هم جمع شدهاند. این مجموعه ورود دختران داستان ما به دنیای دشوار انیمیشنسازی و سفر آنها برای ساخت اولین انیمیشن آماتورشان را نشان میدهد. این سه در ابتدا یک باشگاه فیلم تشکیل میدهند که اتفاقا با مخالفتهای معلمان و خانوادهشان مواجه میشود. بالاخره انیماتورهای جوان ما میتوانند یک فیلم کوتاه بسازند و آن را به عنوان اولین پروژهی انیمهای خود برای فروش بگذارند.
جدا از اینکه این سریال به خودی خود یک مجموعهی دیدنی و لذتبخش است، «دستت را از آیزوکن بکش!» ادامهی احترامی به هنر انیمیشنسازی سنتی است که فرایند سخت و طاقتفرسای تبدیل ایده به تصویر را نشان میدهد. این انیمیشن پر از صحنههای درخشان، شخصیتهای به یادماندنی و شوخیهایی است که دیوار چهارم را میشکنند. در نهایت «دستت را از آیزوکن بکش!» همان قدر که سرگرمکننده است، جنبههای آموزشی دارد و اطمینان داریم که اگر «اسکات پیلگریم برمیخیزد» را دوست داشتهاید، از این مجموعه نیز لذت خواهید برد.
۴. مرد شیطانی (Devilman Crybaby)
- سال اکران: ۲۰۱۸
- صداپیشگان: کوکی اوچیاما، آیومو موراسه، مگومی هان، آمی کوشیمیزو
- امتیاز کاربران IMDb به انیمیشن: ۷.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به انیمیشن: ۸۹ از ۱۰۰
مدتها پیش از آن که انیمیشن «اسکات پیلگریم برمیخیزد» حتی معرفی شود، اقتباس انیمهای یواسا از مانگای گو ناگای موفقیت بزرگی هم برای «ساینس سارو» و هم نتفلیکس به ارمغان آورد. این مجموعه حال و هوای آخرالزمانی دارد که به شیوهای مدرن داستان «مرد شیطانی» را، این بار با مرکزیت قرار دادن شخصیت آکیرا تعریف میکند. فودو یک دانش آموز دبیرستانی منزوی است که تنها مدت کوتاهی پس از ملاقات دوبارهی دوست دوران کودکیاش، به نام ریو آسوکا، دچار تغییرات عجیبی میشود که او را به یک موجود دورگه مخلوطی از انسان و شیطان تبدیل میکند.
«مرد شیطانی» یک مجموعهی فانتزی تاریک و بسیار خشن با سکانسهای اکشن هیجانی است. پایانبندی این انیمه کمی مبهم است و شما را در مرز بین امید و پوچی رها میکند؛ اما به هر حال یک مجموعهی کلاسیک مدرن به حساب میآید که به شدت به طرفداران انیمههایی مانند «نئون جنسیس اونگلیون»، «مرد ارهای» و انیمهی هیجانانگیز و ترسناک «ایکس» توصیه میشود.
۵. اینو-اوه (Inu-Oh)
- سال اکران: ۲۰۲۱
- صداپیشگان: آووچان، میرایی موریاما، تاسوکو اموتو، کنجیرو تسودا
- امتیاز کاربران IMDb به انیمیشن: ۷.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به انیمیشن: ۹۱ از ۱۰۰
جدیدترین فیلم ماساآکی یواسا «اینو-اوه» همچنین آخرین همکاری او با استودیوی «ساینس سارو» است که مدت کوتاهی پیش از اکران آن، یواسا بازنشستگی خود را اعلام کرد. البته این بدین معنی نیست که یواسا دیگر هیچ وقت سراغ انیمیشن ساختن نخواهد رفت؛ با این وجود حتی اگر بازنشستگی او قطعی باشد، «اینو-اوه» بهترین مهر پایان بر کارنامهی حرفهای پربار ماساآکی یواسا خواهد بود. این فیلم یک اپرای راک از افکار غمانگیز و آشفته است که میخواهد نشان دهد چه داستانها و آثار هنری در این دنیای جدید از دست میروند و هیچ وقت پا به عرصهی وجود نمیگذارند؛ دنیایی که اربابان آن با تمام وجود تلاش میکنند نحوهی ساخت و توزیع آثار هنری را تحت کنترل خود دربیاورند.
موسیقی همیشه بخش مهمی از انیمیشنهای یواسا بوده است و در اینجا نیز رابطهی تنگاتنگ تصویر و صدا به صورت نمایشی موزیکال از صحنههای نفسگیر و بیتهای کوبنده به مخاطب نشان داده میشود. اگر به دنبال انیمیشنی هستید که از نظر سرعت و انرژی روایت خود شبیه «اسکات پیلگریم برمیخیزد» باشد و توان رقابت با صحنههای نفسگیر این مجموعه را داشته باشد، «اینو-اوه» یک پیشنهاد بسیار عالی است.
۶. داستان هیکه (The Heike Story)
- سال اکران: ۲۰۲۱
- صداپیشگان: آئویی یوکی، تاکاهیرو ساکورایی، سائوری هایامی، میو ایرینو
- امتیاز کاربران IMDb به انیمیشن: ۷.۵ از ۱۰
«داستان هیکه» مروارید پنهانی در آثار استودیو «ساینس سارو» محسوب میشود که متأسفانه در میان دیگر مجموعهها و فیلمهای این شرکت آن چنان شناخته شده نیست؛ اما این یک سریال زیبا و غمانگیز است که بیش از آنچه فکر میکنید ارزش تحسین دارد.
این اقتباسی از حماسهی کلاسیک ژاپنی به کارگردانی نائوکو یامادا (سازندهی «کی-اون!» و «صدای خاموش») است که ماجرای بیوا را روایت میکند. بیوا که حالا یتیم شده، به عمارت ارباب شیگموری آورده میشود؛ نکتهی مهم اینکه خدمتکاران همین ارباب قدرتمند بودند که پدر بیوا را کشتند. این انیمه که در قالب یک سریال تراژیک کلاسیک ساخته شده است، داستان خاندان بااصالت شیگموری را دنبال میکند که به تدریج از درون فرومیپاشد. بیوا که نوازندهی لوت است داستان پرآب و تاب زندگی این خاندان را روایت میکند. «داستان هیکه» یکی از بهترین انیمههای سال ۲۰۲۱ میلادی است که داستانی زیبا و پیچیده از قدرت تعریف میکند؛ قدرتی که به خاطر غرور از بین میرود. با این مجموعه، استودیوی «ساینس سارو» بار دیگر نشان داد برای هر نوع سلیقهای چیزی برای ارائه دارد. اگر «اسکات پیگلریم برمیخیزد» را برای تصاویر چشمنواز و انیمشین جذاب آن دیدید، «داستان هیکه» را به خاطر موسیقی متن خاطرهانگیز آن از دست ندهید که تجربهی آن شبیه به هیچ انیمهی دیگری نخواهد بود.
۷. انیمیشن پینگ پنگ (Ping Pong the Animation)
- سال اکران: ۲۰۱۴
- صداپیشگان: کوکی اوچیاما، فوکوجورو کاتامیا، یوسی بون، سوبارو کیمورا
- امتیاز کاربران IMDb به انیمیشن: ۸.۶ از ۱۰
«انیمیشن پینگ پنگ» یکی از بهترین انیمههای دههی گذشته است. این مجموعهی یازده قسمتی که مبتنی بر مانگای تابو ماتسوموتو ساخته شده، از داستان زندگی دو مرد جوان میگوید: یکی یوتاکا هوشینو معروف به پکو که هنوز در دبیرستان است و عضو تیم پینگ پنگ محل، دیگری ماکوتو تسوکیموتو که دوست دوران کودکی اوست و به لبخند شناخته میشود.
این انیمه زندگی متفاوت این دو نفر را دنبال میکند که با محدودیتها و موانعی بر سر راه خود مواجه شدهاند؛ اولی که حسابی مغرور است بالاخره از خر شیطان پایین میآید و میفهمد که جز بر استعداد و تواناییهای خودش نمیتواند به چیز دیگری تکیه کند؛ دومی هم یاد میگیرد که از دیواری که دور خودش کشیده بیرون بیاید و از پتانسیل بالایش به عنوان یک بازیکن پینگ پنگ استفاده کند. این مجموعه، که به طور کامل در نرمافزار «فلش» ساخته شده، یکی از منحصربهفردترین تولیدات انیمیشنی عصر ما به حساب میآید. «انیمیشن پینگ پنگ» یک درام روانشناختی را با داستان سختیهای دوران بلوغ پیوند میزند و ترکیبی خاص از اتفاقات عجیب و غریب را به صورت نمایش زیبایی مملو از احساسات الهامبخش به بیننده عرضه میکند.
منبع: Polygon