علم و فن آوری

دایناسورها احتمالا مقصر عمر کوتاه ما هستند


طبق پژوهش جدید، به‌نظر می‌رسد اجداد بسیار قدیمی ما در تبار پستانداران آنزیم‌های خاصی را در حدود زمان دایناسورها از دست دادند. این آنزیم‌ها آسیب ناشی از نور فرابنفش را ترمیم می‌کردند. جالب اینجا است که حتی کیسه‌داران و مونوتریم‌ها نیز حداقل یکی از سه آنزیم ترمیم‌کننده آسیب ناشی از پرتو فرابنفش (فتولیازها) را ندارند. مشخص نیست که آیا این امر با با طول عمر نسبتا کوتاه آن‌ها ارتباط دارد یا خیر.

یکی از احتمالات این است که علت از دست رفتن آنزیم‌های مذکور این بود که پستانداران برای امنیت شبگردتر شدند و میلیون‌ها سال بعد، ما این آسیب‌پذیری خود را با کرم ضدآفتاب جبران می‌کنیم.

آثار دیگری نیز وجود دارد. برای مثال دندان‌ها را درنظر بگیرید: در برخی از خزندگان ازجمله تمساح پوزه‌پهن رشد دندان در تمام طول عمر ادامه دارد. انسان‌ها این توانایی را ندارند و شاید این امر نتیجه‌ی انتخابی ژنتیکی باشد که صدها هزار سال پیش رخ داده است. دماگالهیس می‌گوید: «نمونه‌هایی از ترمیم و بازسازی را در دنیای حیوانات می‌بینیم. این اطلاعات ژنتیکی برای پستانداران اولیه‌ای که آنقدر خوش‌شانس بودند که به غذای دایناسورها تبدیل نشوند، ضروری نبود.»

کسب دانش بیشتر درباره‌ی عوامل مسبب پیری در مبارزه با بیماری‌های مرتبط با پیری ازقبیل زوال عقل و سکته مفید است و ژنتیک علت گلوگاه طول عمر ممکن است بینش‌های بیشتری در اختیار دانشمندان قرار دهد. دماگالهیس می‌گوید: «درحالی‌که یافته‌های ما فعلا فقط در حد فرضیه است، زوایای جالب فراوانی برای بررسی این موضوع وجود دارد؛ ازجمله اینکه آیا ممکن است به علت روند پیری سریع، سرطان در پستانداران شایع‌تر از گونه‌های دیگر باشد یا خیر.»

یافته‌های پژوهش در مجله‌ی BioEssays منتشر شده است.



منبع:زومیت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *