غذاهای غنی از ویتامین E
ویتامین E یکی دیگر از آنتیاکسیدانهای قوی است که میتواند به محافظت دربرابر اثرات مضر آلودگی هوا کمک کند. روغنهای پختوپز گیاهی مانند روغن سبوس برنج، روغن آفتابگردان، روغن زیتون و روغن کانولا و همچنین تخمه آفتابگردان و بادام منابع عالی ویتامین E هستند.
غذاهایی که به شما در مبارزه با آلودگی هوا کمک میکنند
برخی از غذاها که می توانند به شما در مبارزه با آلودگی هوا کمک کنند، عبارتاند از:
زردچوبه: زردچوبه به خاطر خواص ضدالتهابی خود مشهور است و علت این خواص ترکیب کورکومین است. کورکومین به محافظت از ریهها دربرابر اثرات سمی آلایندهها کمک میکند. برای تسکین سرفه و تحریک ریه ناشی از آلودگی هوا ترکیب زردچوبه و روغن حیوانی را مصرف کنید. همچنین میتوانید زردچوبه را با شکر زرد و کره مخلوط کنید تا حالت خمیری پیدا کند. روش دیگر این است که زردچوبه را با شیر گرم مخلوط کنید و بهطور منظم آن را در شب بنوشید.
تخم کتان: تخم کتان سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ و فیتواستروژنها است. اسیدهای چرب امگا ۳ از سیستم قلبیعروقی شما محافظت و به کاهش اثرات آلودگی هوا کمک میکنند. فیتواستروژنها خواص آنتیاکسیدانی دارند و به کاهش علائم آسم و سایر واکنشهای آلرژیک در ریه کمک میکنند.
اسفناج: اسفناج حاوی بتاکاروتن، زآگزانتین، لوتئین و کلروفیل است که در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارند. رنگ سبز اسفناج به خاطر کلروفیل است که آنتیاکسیدانی قوی با خواص ضدجهش است. اسفناج دارای خواص ضدسرطانی قوی است. این سبزی همچنین سرشار از منیزیوم است که ایمنی موردنیاز برای مبارزه با آلودگی را تقویت میکند.
کلم بروکلی: بسیاری از کارشناسان سلامت و متخصصان تغذیه توصیه میکنند برای مبارزه با اثرات نامطلوب آلایندهها کلم بروکلی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. همانطور که قبلا نیز اشاره شد، کلم بروکلی دارای ترکیب سولفورافان است که خواص ضدسرطانی دارد. سولفورافان به دفع ماده سرطانزایی به نام بنزن از رودهها کمک میکند.
کلم بروکلی همچنین حاوی مقادیر قابلتوجهی ویتامین سی است که به تقویت سطح ایمنی بدن کمک میکند. یک وعده ۱۰۰ گرمی کلم بروکلی دارای ۸۹ میلیگرم ویتامین سی است که از مقدار ویتامین سی موجود در بسیاری از مرکبات بیشتر است. این سبزی همچنین حاوی بتاکاروتن و آنتیاکسیدانهای متعددی است.
گوجه فرنگی: گوجه فرنگی سرشار از بتاکاروتن، ویتامین سی و لیکوپن است. این آنتیاکسیدانها به کاهش التهاب مجاری هوایی کمک میکنند و احتمال بروز آسم و مشکلات تنفسی دیگر را کاهش میدهند.
توصیههای دیگر برای ایجاد مقاومت در برابر آلودگی هوا
علاوه بر مصرف غذاهای ذکر شده در بالا، حفظ رژیم غذایی سالم و متعادل برای ایجاد مقاومت در برابر آلودگیهوا ضروری است. این امر به معنای تمرکز بر مصرف غذاهای کامل و اجتناب از مصرف غذاهای فرآوریشده یا فستفودهایی است که ممکن است در ایجاد التهاب و استرس اکسیداتیو نقش داشته باشند.
رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزیجات، غلات کامل، پروتئین بدون چربی و چربیهای سالم میتواند مواد مغذی لازم برای مبارزه با اثرات آلودگی هوا را در اختیار بدن قرار دهد.
در کنار رژیم غذایی سالم، داشتن عادات سالمی مانند موارد زیر، میتواند اثر آلودگی هوا بر سلامتی شما را کاهش دهد. برخی از این عادتها عبارتند از:
- ورزش منظم برای افزایش افزایش ظرفیت ریه و بهبود عملکرد تنفسی
- ترک سیگار، زیرا سیگار میتواند باعث پیری زودرس ریهها و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای ریوی شود
- رعایت روالهای بهداشتی خوب مانند شستن مرتب دستها و پرهیز از حضور در مکانهای شلوغ در طول فصل آنفلوانزا بهمنظور جلوگیری از ابتلا به عفونت ریه
- استفاده از دستگاههای تصفیه هوا و حفظ کیفیت خوب هوای داخلی برای به حداقل رساندن میزان مواجهه با آلایندهها در محیط خانه
آلودگی هوا خطرات قابلتوجهی برای سلامتی ما دارد، اما با گنجاندن برخی از مواد غذایی در رژیم غذایی و اتخاذ عادات سبک زندگی سالم، میتوانیم از بدن خود دربرابر اثرات مضر آن محافظت کنیم.
شواهد علمی موجود نشان میدهد برخی از اثرات مضر آلودگی هوا ممکن است با مصرف ریزمغذیهای ضروری (مانند ویتامینهای گروه ب، ویتامین سی و ویتامین ای) اسیدهای چرب امگا ۳، رژیم غذایی مدیترانهای و مصرف سبزیجات چلیپایی و سبزیهای تیره هویج خنثی شود.