علم و فن آوری

بونوبوها مانند انسان بدون چشمداشت با گروه‌های غریبه همکاری می‌کنند


انسان‌ها به‌طور منظم با همنوعان خود در گروه‌های اجتماعی مختلف همکاری می‌کنند و منابع خود را اغلب بدون هیچ‌گونه منافع فوری و متقابل، به اشتراک می‌گذارند. تا به حال این پدیده منحصر به انسان در نظر گرفته می‌شد، اما مطالعه‌ای جدید نشان می‌دهد که عملکرد برخی از بونوبوها یا شامپانزه‌های کوتوله نیز در این ویژگی منحصربه‌فرد اجتماعی با انسان مشترک است.

تاکنون تصور رایج بر این بود که همکاری اجتماعی بین انسان‌ها زیربنای تشکیل تمدن‌های بشری است. گروهی از محققان ۱۶ نوامبر با انتشار مطالعه‌ای در نشریه ساینس گزارش دادند که توانایی بونوبوها برای پیوند و همکاری با گروه‌هایی از همنوعان غیر‌خویشاوند در سرتاسر مرزهای گروهی، حتی زمانی که پای هیچ‌گونه بازدهی و منافعی در میان نیست، ممکن است بینشی درباره‌ی شرایط تکاملی که به توسعه‌ی جوامع انسانی در مقیاس بزرگ بشری شده است، منجر ارائه بدهد.

هر دو گونه‌ی شامپانزه‌ها (Pan troglodytes) و بونوبوها (Pan paniscus) در گروه‌های اجتماعی با همنوعانی زندگی می‌کنند که ممکن است هیچ ارتباط خویشاوندی نزدیکی با هم نداشته باشند. اما بونوبوها در مقایسه با شامپانزه‌های قلمرودار و تهاجمی، نسبت به گروه‌های دیگر همنوعانشان نگرش بسیار سهل‌گیرانه‌تر و بردبارانه‌تری دارند.

بونوبوها گاهی به همراه افراد غیرمرتبط از سایر گروه‌های اجتماعی یکدیگر را تیمار و اصلاح می‌کنند و غذاهایشان را باهم به اشتراک می‌گذارند. آن‌ها حتی سرپرستی فرزندان دیگر گروه‌ها را برعهده می‌گیرند. بااین‌حال، میزان رفتارهای مشارکتی این میمون‌های بی‌دم شناخته‌شده نیست.

بنابراین، لیران سامونی از مرکز مطالعات نخستیان گوتینگن آلمان و مارتین سوربک از دانشگاه هاروارد، دو محقق اکولوژیست‌ رفتاری، دو گروه از بونوبوهای منطقه حفاظت‌شده‌ی کوکولوپوری بونوبو در کنگو را مورد مطالعه قرار دادند. محققان ردوبدل‌کردن خدمات نظافتی و تقسیم‌کردن غذا بین بونوبوهای مختلف و زمان انجام این رفتارها را در طول دو سال ثبت کردند.

بااین‌حال، نمی‌شود گفت که هیچ درگیری و رقابتی بین بونوبوها وجود ندارد. محققان شاهد بودند که چگونه بونوبوها با اعضای گروه دیگر اتحاد برقرار می‌کردند و برای حمله به گروه سوم با هم همکاری می‌کردند.

دو گروه دائم با یکدیگر ملاقات می‌کردند، در طول دوره‌ی مطالعه ۱۰۰ بار با یکدیگر تعامل داشتند و ۲۰ درصد از دوره‌ی مشاهده‌ی دو ساله را به همکاری با یکدیگر گذراندند. برخی‌از ملاقات‌ها فقط یک ساعت به طول می‌انجامید و برخی دیگر چندین هفته زمان می‌برد و امکان شکل‌گیری پیوندهای بلندمدت میان آن‌ها را فراهم می‌کرد.

وقتی بونوبوها باهم وقت می‌گذراندند، محققان نمونه‌های بسیاری از رفتارهای مشارکتی را ثبت کردند. ۱۰ درصد از حدود ۳۷۰۰ تعامل مشاهده‌شده برای تیمار و اصلاح‌کردن بین بونوبوهایی از گروه‌های اجتماعی مختلف شکل گرفته بود. از تمام مشارکت‌هایی که برای حمله به گروه سوم ایجاد شد، ۱۵ درصد بین بونوبوهایی از گروه‌های مختلف بود.

مشارکت بین گروه‌ها تصادفی نبود. افرادی که به رفتارهای مشارکتی در گروه خود تمایل داشتند، با بونوبوهای مشابه از گروه‌های دیگر نیز تعامل بیشتری داشتند. محققان می‌گویند به نظر نمی‌رسید این همکاری‌ها با بازدهی متقابل و فوری همراه باشد. به عنوان مثال، در طول مطالعه تنها بین ۱۴ درصد از بونوبوهایی که در غذای فرد دیگری از گروه مقابل شریک می‌شدند، اشتراک‌گذاری غذا به صورت متقابل انجام می‌شد.

یافته‌های کلی مطالعه نشان می‌دهد که بونوبوها در اسارت نیز رفتار مشابهی دارند و این احتمال را افزایش می‌دهد که همکاری با افراد غیرخویشاوند در گروه‌های اجتماعی، رفتار ذاتی این گونه باشد. بسیاری از حیوانات به اقوام خود کمک و با آن‌ها همکاری می‌کنند، زیرا با این رفتار به‌طور غیرمستقیم به افزایش شانس بقا و تکثیر ژن‌های خود کمک می‌کنند. وقتی که به افرادی به‌جز اقواممان کمک می‌کنیم، سود تکاملی به‌مراتب غیرمستقیم‌تر می‌شود.



منبع:زومیت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *