علم و فن آوری

تلسکوپ فضایی جیمز وب، چگونگی شکل‌گیری سیاره‌ها را تأیید کرد


پژوهشگرها با نگاه به تصاویر واضح‌تر دوربین فروسرخ نزدیک جیمز وب، دو نمونه از دیسک پیش‌سیاره‌ای را بررسی کردند: دیسک فشرده و توسعه‌یافته. دیسک‌های توسعه‌یافته، همان‌طور که از نامشان پیداست، بزرگ ‌هستند و از حلقه‌های مجزایی تشکیل شده‌اند که با فشار و گرانش از یکدیگر تفکیک می‌شوند درحالی‌که دیسک‌های پیش‌سیاره‌ای فشرده به یکدیگر وصل شده‌اند.

پژوهش جدید نشان می‌دهد مواد یخی می‌توانند از میان دیسک‌های پیش‌سیاره‌ای حرکت کنند، گرچه این اتفاق روی دیسک‌های فشرده آسان‌تر رخ می‌دهد. به گفته‌ی کولت سالیک، دانشمند سیاره‌ای کالج واسار:

پژوهشگرها با مقایسه داده‌های دیسک‌های توسعه‌یافته و فشرده، شاهد تجمع مقدار زیادی بخار آب در خط برفی دیسک فشرده بودند. در این منطقه توده‌های یخی مقدار بیشتری از بخار را از دست می‌دهند.

شواهد به‌دست‌آمده از این فرضیه پشتیبانی می‌کنند که مواد سازنده می‌توانند به سمت داخل دیسک حرکت کنند. پدیده‌ای که در دیسک‌های فشرده بدون شکاف به شکلی بهینه‌تر رخ می‌دهد. جریانی تصعید‌شونده از ذرات به آرامی فرود می‌آیند و به‌مرور مواد جامد و آب لازم برای ساخت هسته‌ی سیاره‌های جدید را فراهم می‌کنند.

ابزار فوق حساس تلسکوپ فضایی جیمز وب به این یافته‌های شگفت‌انگیز دست یافتند. حالا ستاره‌شناس‌ها می‌دانند چه اتفاقی در حال رخ دادن است و با توجه به این داده‌ها می‌توانند به بررسی فرآیند شکل‌گیری سیاره‌ای ادامه دهند. تلسکوپ جیمز وب در نهایت ارتباط بین بخار آب و دیسک داخلی و تجمع ذره‌های یخی از دیسک خارجی را ثابت کرد. این یافته چشم‌انداز جدیدی برای بررسی شکل‌گیری سیاره‌های سنگی با این تلسکوپ می‌گشاید.

یافته‌های پژوهش در مجله‌ی Astrophysical منتشر شد.



زومیت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *