علم و فن آوری

مسئولیت‌های مهندس مجری ساختمان

مسئولیت‌های مهندس مجری ساختمان

مسئولیت‌های مهندس مجری ساختمان

مسئولیت‌های مهندس مجری ساختمان :عملیات اجرایی ساختمان باید منحصرا توسط مهندس مجری ساختمان که دارای صلاحیت اجرا ساختمان هستند انجام شود. مجری نماینده فنی کارفرما در اجرای ساختمان بوده و پاسخگوی تمامی مراحل اجرای کار به ناظر یا ناظران و دیگر مراجع کنترل کننده می باشد. کلیه عملیات اجرایی ساختمان باید توسط اشخاص حقیقی و دفاتر مهندسی به عنوان مجری طبق دستورالعمل های وزارت راه و شهرسازی و سازمان نظام مهندسی ساختمان انجام گیرد.

ازدیگرمسئولیت‌های مهندس مجری ساختمان: مسئولیت کنترل صحت انجام کلیه عملیات اجرای ساختمان را برعهده دارد و در اجرای این عملیات باید مقررات ملی ساختمان، ضوابط و مقررات شهرسازی، و نقشه های مصوب مرجع صدور پروانه را رعایت نمایند. هم چنین مجری باید برنامه زمان بندی کارهای اجرایی را به اطلاع ناظر رسانده و کلیه عملیات های اجرایی خصوصا قسمت‌هایی از ساختمان که پوشیده خواهد شد را با هماهنگی ناظر اجرا کرده و شرایط نظارت برای ناظر یا ناظرین ساختمان را فراهم کند.

وظایف مهندس مجری ساختمان

همان طورکه اشاره شد اجرای سازه بر اساس آیین‌نامه مقررات  ملی و دستور العمل های شهرداری و پاسخگویی در تمامی مراحل اجرای کار بر عهده مجری ساختمان است. در ابتدای پروژه لازم است تا مجری ساختمان به بررسی دقیق نقشه‌ها بپردازد و در صورت رویت اشکال یا ایراد در آن نظرات پیشنهادی خود را برای اصلاح به طراح و محاسب به صورت کتبی اعلام نماید. هم چنین در حین اجرای پروژه چنان چه مهندس مجری تغییر در برنامه تفضیلی پروژه را ضروری تشخیص دهد، قبل از موعد انجام کار مراتب را با ذکر دلیل و به صورت کتبی به کارفرما اطلاع دهد. لازم به ذکر است که اعمال هرگونه تغییرات مستلزم کسب مجوز از ناظر ساختمان می‌باشد.

هم چنین مجری پروژه موظف است از مهندسان رشته‌های دیگر ساختمان، کاردان های فنی، معماران تجربی، کارگران و استاد کاران و هم چنین عوامل فنی ماهر در اجرای پروژه استفاده کند، هم چنین مصالح مورد استفاده توسط مجری ساختمان باید مصالح مطابق مشخصات فنی نقشه‌ها باشد.

همان طور که شروع کار مجری ساختمان با استفاده از نقشه‌هایی است که محاسب در اختیار او گذاشته است پایان کار مجری ساختمان نیز منجر به تهیه نقشه‌های جزئیات به همان صورتی که اجرا شده اعم از معماری، سازه، تاسیسات و … می شود. ای نقشه‌ها باید به تایید ناظر یا نظران رسیده و یک نسخه از آن هم به کارفرما ارائه شود.

یکی دیگر از مسائل بسیار مهم در اجرای ساختمان‌ها رعایت اصول ایمنی و حفاظت اولیه در کارگاه محل پروژه و ساختمان‌های اطراف آن و هم چنین رعایت مسایل زیست محیطی کارگاه می‌باشد.

نظارت بر مجری ساختمان

پیشتر در مورد الزام به پاسخگویی مجری ساختمان به ناظر یا ناظرین گفتیم. سازمان نظام مهندسی ساختمان و سایر مراجع کنترل ساختمان نیز می توانند عملکرد مجری ساختمان را بررسی نمایند و مکلفند در صورت اطلاع و مشاهده هرگونه تخلف مراتب را بررسی و اتخاذ تصمیم، حسب مورد به سازمان راه و شهرسازی استان و شورای انتظامی نظام مهندسی سازمان اعلام، تا در صورت لزوم نسبت به برخورد انضباطی با مجری تا حد ابطال پروانه اشتغال اقدام نمایند.

اقدامات لازم مجری قبل از شروع پروژه

مهندس مجری ساختمان موظف است قبل از شروع عملیات اجرایی پروژه مشخصات ساختمان در دست احداث را بر روی تابلویی در کنار معبر عمومی به طوریکه از فاصله مناسب برای عموم افراد قابل دیدن باشد، درج نماید. این تابلو تا زمان پایان کار باید باقی بماند. ابعاد و اندازه و مشخصات تابلو توسط سازمان نظام مهندسی مشخص می‌شود.

سایر اقدامات لازم

مجری ساختمان موظف است علاوه بر موراد گفته شده در بالا یک سری دیگری اقداماتی را انجام دهد که در ادامه به صورت مختصر به آن ها اشاره خواهیم کرد.

  • مهندس مجری ساختمان (حقیقی یا حقوقی) موظف است تمامی ساختمان‌های احداثی خود را تحت پوشش بیمه کیفیت اجرای ساختمان از طریق شرکت‌های بیمه قرار دهد.
  • دفتر مهندسی اجرای ساختمان باید دارای محل ثابت و مشخص باشد و مسئول دفتر موظف است در صورت تغییر محل دفتر مراتب را به سازمان نظام مهندسی اعلام نماید.
  • و…

چنانچه مجری ساختمان در حدود ظرفیت اشتغال تعیید شده برای او، مسئولیت اجرای هم زمان بیش از یک پروژه را قبول کند، ملزم می باشد در هر پروژه حسب پیچیدگی و حجم کار و با نظر سازمان نظام مهندسی ساختمان یک نفر مهندس معماری یا عمران یا کاردان فنی رشته های ذکر شده را به صورت تمام وقت، به عنوان مسئول اجرای کارگاه در محل پروژه مستقر نماید.

هم چنین در آخر لازم به ذکر این نکته است که در صورتی که مهندس مجری ساختمان از حدود وظایف و مسئولیت های موجود در شیوه نامه ها، مقررات ملی ساختمان و… عدل نمیاد و یا مرتکب خلافی شود ناظر یا ناظران وظیفه ی انتقال خلاف به مجری را دارند و با تعیین فرصت مناسب رعایت موارد ذی ربط را از وی خواهند خواست. در صورت عدم تمکین مجری در فرصت مقرر، ناظر یا ناظران موارد خلاف را با ذکر دلیل به ناظر هماهنگ کننده اطلاع داده و نامبرده موارد را به سازمان نظام مهندسی ساختمان گزارش خواهد نمود. حل اختلاف نظر ناظران و مجری با توجه به نقش ها و مشخصات فنی با سازمان نظام مهنسی ساختمان بوده و نظر سازمان نظام مهندسی ملاک خواهد بود.

مطالب بیشتر:مراحل صدور پروانه ومجوز ساختمان

مسئولیت‌های مهندس ناظر ساختمان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *